Voeding als brandstof voor het lichaam

pexels-ella-olsson-572949-1640777-1

Welke voedingsmiddelen zijn onze brandstoffen?

Ons lichaam is als een machine, en voeding is de brandstof die het draaiende houdt. Koolhydraten en vetten beschouwen we als de brandstoffen. Eiwitten als bouwstof. Over dat laatste kun je hier meer lezen.

Koolhydraten en vetten leveren niet alleen energie, ze bevatten ook veel essentiële voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om goed te blijven werken. Groente en fruit zitten bijvoorbeeld vol antioxidanten die ontstekingen helpen verminderen. Gezonde vetten ondersteunen onze hersenfunctie en houden onze cellen gezond.

Gezonde en ongezonde koolhydraten en vetten

Bij Mouvement geloven we sterk in het belang van het voeden van ons lichaam met de juiste brandstof. Niet iedere koolhydraatmolecuul en vetmolecuul is namelijk hetzelfde. Het maakt dus uit wat voor koolhydraten je nuttigt als brandstof. Hetzelfde geldt voor vetten. Het is dus belangrijk om onderscheid te (leren) maken tussen gezonde koolhydraten en vetten en minder gezonde/ongezonde.

Een gezonde verhouding 

Daarnaast is het belangrijk dat de verhouding waarin we de brandstoffen binnen krijgen ook op orde is. Uiteraard is dit afhankelijk per persoon. De ene persoon heeft meer nodig dan de ander. Het kan ook afhankelijk zijn van je doel. De ene persoon wil afvallen, de ander weer aankomen. Het is dan belangrijk dat je verhouding dus in orde is. We noemen dit ook wel de macro-verhouding (koolhydraten-eiwitten-vetten).

Toegevoegde suikers en transvetten

Bij Mouvement zijn we voorstander van het nuttigen van volkoren producten, verse groente, fruit en gezonde vetten als brandstof. Aan de andere kant vermijden we graag bewerkte voedingsmiddelen vol toegevoegde suikers en transvetten, die ons energieniveau kunnen laten schommelen en ontstekingen kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan fastfood producten als grootste ‘boosdoener’.

Door bewuste keuzes te maken in onze voeding, geven we ons lichaam de beste kans om te functioneren op zijn best. Dus laten we slimme keuzes maken en onze gezondheid ondersteunen met wat we eten!

 

Wil je meer leren over gedrag, voeding en training? Volg dan personal training bij ons!

Vul hier uw zoekopdracht in