Eiwitten: Dé bouwstoffen voor ons lichaam

pexels-polina-tankilevitch-4110234-1

Waar zijn eiwitten belangrijk voor? 

Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen voor je lichaam. Ze zijn vooral belangrijk voor de opbouw van je spieren, en voor herstel na bijvoorbeeld blessures. Ze helpen ook bij het maken van hormonen en bij het vervoeren van stoffen in je lichaam.

Eiwitten bestaan uit lange ketens van aminozuren, waarvan er 9 heel belangrijk zijn omdat je lichaam ze zelf niet kan maken. Als je niet genoeg van deze essentiële aminozuren binnenkrijgt, kan je lichaam niet goed nieuwe eiwitten aanmaken.

Waar vind je eiwitrijke voeding?

Je vindt eiwitten vooral in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel, maar ook in plantaardige voeding zoals bonen en noten. Dierlijke eiwitten hebben vaak alle aminozuren die je nodig hebt, terwijl plantaardige eiwitten soms wat minder compleet zijn. Soja is een uitzondering, het bevat alle aminozuren die je nodig hebt.

Hoewel je lichaam eiwitten kan gebruiken als brandstof, is dat niet ideaal. Het betekent eigenlijk kort door de bocht dat je spiermassa afbreekt, wat niet goed is. Daarom is het belangrijk om genoeg andere brandstof binnen te krijgen uit koolhydraten en vetten. Lees hier meer over brandstoffen.

Hoeveel moet ik er van binnen krijgen?

De meeste mensen hebben genoeg aan een minimum van 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. Je kunt dit meestal prima uit je normale voeding halen. Als je veel sport, heb je uiteraard meer nodig. We houden dan een maximum van 2,0 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht aan.

Als je basisvoeding goed zit qua eiwitinname en je hebt dan nog een te kort, kun je dit eventueel aanvullen met eiwitshakes. In principe geven wij daar bij MOUVEMENT geen voorkeur aan. We streven ernaar zo veel mogelijk voeding uit natuurlijke producten te verkrijgen.

Wil je meer leren over gedrag, voeding en training? Volg dan personal training bij ons!

Vul hier uw zoekopdracht in